Skip to the content

Bibehållande av vikt efter viktminskning

Nästa gång du diskuterar viktminskning med din läkare, fråga efter deras lösningar för bibehållande av vikt.

Alla patienter som har gått ner i vikt, oavsett om det är genom diet, träning, medicin mot fetma, magballonger eller till och med gastric bypass eller sleeve, vet mycket väl att det är lättare att gå ner i vikt än att bibehålla den nya kroppsvikten. Faktum är att i 29 långsiktiga viktminskningsstudier kom mer än hälften av den förlorade vikten tillbaka efter 2 år, och 80% av viktminskningen hade återkommit efter 5 år. I alla viktminskningsalternativ finns risken att gå upp i vikt igen. Det är bara en tidsfråga för majoriteten av människor innan de lägger på sig extra vikt igen, därav behovet av ett bibehållandeprogram som inkluderar läkemedel mot fetma och program för beteendeförändringar på lång sikt.

Vårt viktunderhållsprogram på Gastroklinik erbjuder patienter effektiva och receptbelagda läkemedel mot fetma som verkar genom att dämpa aptiten i hjärnan och/eller fördröjer magtömningen. Det kombineras också med ett gediget kost- och livsstilsförändringsprogram som kontrolleras av ett team kostrådgivare och personliga tränare. Vår personal har hjälpt patienter i Skandinavien sedan 2017.

"Många människor har upptäckt att gastric bypass-operationer inte är ett mirakelmedel mot fetmar"

Viktuppgång efter överviktsoperation

Viktåtergång är till och med möjlig efter gastric bypass och sleeve, som är de mest effektiva viktminskningsmetoderna. Tvärtemot den allmänna uppfattningen som ser gastric bypass och sleeve som det ultimata botemedlet mot fetma. De är långt ifrån botande. Det finns inget botemedel mot fetma, precis som det inte finns något botemedel mot diabetes och högt blodtryck. Bariatrisk kirurgi är ingen magisk lösning. "Många människor har upptäckt att gastric bypass-operationer inte är ett mirakelmedel mot fetma. Det kräver fortfarande hårt arbete från den person som genomgår operationen. Du måste verkligen följa kostplanen och titta på portionsstorleken ... och träna. Om du inte kan följa rekommendationerna kan den lilla magpåsen som bildas genom operationen faktiskt expandera hela vägen till den ursprungliga magsäcken, säger dietisten som arbetar med viktminskningsoperationer på specialiserat center i USA.

Långtidsstudier har visat att 60% av gastric bypass-patienterna går upp betydande i vikt efter 12 år. Endast 40% kunde behålla 30% av den totala viktminskningen. En annan amerikansk medicinsk källa säger att 20% av patienterna med viktminskningsoperationer återfår betydande vikt på lång sikt, enligt UpToDate.

"Över tid kommer varje enskild viktminskningskirurgi patient att kämpa i någon grad mot viktuppgång. Den stora frågan är tid. Med sleeve efter 18 månader och gastric bypass efter 3-5 år."

Dr Matthew Weiner som är en erfaren kirurg och författare varnar för att "viktåtergång efter magkirurgi är möjlig", och tillägger att viktminskningskirurgi inte är perfekt. Han lyfter fram ett felaktigt antagande i vilket vissa människor tror att om magen på något sätt görs väldigt liten eller om maten omdirigeras till tarmen "att detta gör det omöjligt att någonsin äta tillräckligt mycket mat eller absorbera tillräckligt med kalorier för att gå upp i vikt", men detta antagande är fel. Han förklarar att saker och ting börjar förändras efter de första månaderna, och patienter kommer att kunna äta mer igen och få i sig mer kalorier. "Du kommer absolut, ärligt talat, att kunna gå upp i vikt. I själva verket tror jag att över tid kommer varje enskild viktminskningskirurgipatient att kämpa i någon grad mot viktuppgång. Den stora frågan är tid. Med sleeve efter 18 månader och gastric bypass efter 3-5 år.”

Se video del 1:

Se video del 2:

I en annan amerikansk studie som följde 2 221 patienter, inom tre år efter bariatrisk operation upplevde de flesta förbättrade hälsofördelar. Men dessa var beroende av att de skulle hålla sig till en hälsosam diet och träning efter operationen.

"Patienter kommer ofta tillbaka efter att de har gått upp i vikt och känner sig skamsna.

Känner du dig skamsen efter att ha gått upp i vikt?

De patienter som går upp i vikt efter gastric bypass eller sleeve kommer att känna sig för skamsna för att söka hjälp. Dr Gregory Schroder som är en bariatrisk kirurg med Advanced Surgical Partners från Virginia och Parham Doctors' Hospital förklarar detta problem i en video, "patienter kommer ofta tillbaka efter att de har gått upp i vikt och känner sig skamsna." Kirurgen belyser de kost-, beteende- och kirurgiska alternativ som patienterna har för att hantera viktuppgången. 

"Många patienter genom åren, där vi under 2-5 år efter gastric bypass noterade en betydande viktåtergång."

Flera andra bariatriska kirurger har tagit sig an viktuppgång efter gastric bypass eller sleeve. I en annan YouTube-video säger Dr. Bleu Schniederjan att han har "sett många patienter genom åren, där vi under 2-5 år efter gastric bypass noterade en betydande viktåtergång”, förklarar varför detta händer efter operationen och hur han kan korrigera detta kirurgiskt eller endoskopiskt. 

 

"Dessa hormonella anpassningar kan kvarstå i minst ett år efter viktminskning, de konspirerar kollektivt mot viktminskning."

Jobbar din kropp mot dig efter viktnedgång?

Även om de flesta individer lyckas gå ner i vikt, får de flesta så småningom tillbaka mycket eller hela den förlorade vikten, på grund av följande anpassningar:

  • En minskning av energiförbrukningen till följd av viktminskning
  • Förändringar i perifera hormonella signaler som reglerar aptiten. Ghrelin, som stimulerar aptiten, och glukosberoende insulinotropisk polypeptid (GIP), som kan främja energilagring, ökar efter diet-inducerad viktminskning. Andra cirkulerande mediatorer som hämmar födointaget (t.ex. leptin, peptid YY, kolecystokinin, amylin) minskar. Dessa hormonella anpassningar kan kvarstå i minst ett år efter viktminskning, de konspirerar kollektivt mot viktminskning.

"Vill du gå ner i vikt och behålla den nya vikten i många år? Kolla våra 5-åriga program

Den "framgångsrika viktbibehållaren"

En klinisk studie tog fram en profil för en person som lyckas gå ner i vikt och behålla den efteråt.

Den idealiska personen:

  • börjar gå ner i vikt ganska tidigt i behandlingen och når viktminskningsmålet.
  • lever ett aktivt liv med mindre tv-tittande och mer promenader och cykling.
  • fortsätter att kontrollera de viktrelaterade beteendena, har kontroll över ätbeteendet och störs inte alltför mycket av hunger. Matintaget hålls på en lägre nivå, måltidsrytmen är regelbunden, alltid inklusive frukost, och hälsosam mat väljs till förmån för mat med hög fetthalt. Småätandet minskar. Känslan av att vara sugen kan på något sätt hanteras. Om man upplever ett återfall kan viktbibehållaren hantera detta på ett balanserat sätt utan att överdriva detta som ett skadligt misslyckande.
  • Kontrollerna är flexibla snarare än stela och det finns en självförsörjning och autonomi.
  • har stabilitet, ingen depression, hetsätning eller ”jojobantning”, utan istället mer stabilitet i viktmönster, ätande och känslor. Livssituationen är också mer stabil, med mindre stressande livshändelser. Stöd ges av det sociala sammanhanget.

 

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?