Skip to the content

Vad är den perfekta kosten med gastrisk ballong?

Många av de människor som söker gastrisk ballongterapi har redan provat flera olika dieter förut, men de förlorar antingen inte tillräckligt med vikt, har svårigheter att upprätthålla sin målvikt eller inte kan följa en diet under lång tid. Vi förstår att det inte är lätt att följa en diet, men där kan en magballong spela en stor roll i viktminskningen.

Känslan av mättnad som magballongen bidrar till kan hjälpa dig att hålla fast vid den diet som passar dig bäst. Oavsett vilken typ av diet du följer, inklusive tallriksmodellen, fasta, balanserad kalorisnål, låg fetthalt och kalorisnål, måttlig fetthalt och kalorisnål diet, lågkolhydratdiet eller Medelhavsdiet, bör ditt mål vara att minska energiintaget under energiförbrukningen snarare än att fokusera på själva dieten. Vår kostrådgivare hjälper dig att lösa detta pussel. Den individualiserade kosten och mängden kalorier som du behöver konsumera varje dag för att gå ner i vikt kommer att beräknas baserat på din basala metabolism och aktivitetsnivå. Återigen kommer gastrisk ballong att ge dig en känsla av fullhet som borde göra det möjligt att följa alla dieter. Vi tror dock inte på att följa en bestraffande diet. Vi vill att du fortfarande ska njuta av hälsosam mat och dryck medan du går ner i vikt med hjälp av en magballong.

Nästan alla våra patienter går ner i vikt med en rimlig följdsamhet av kostrekommendationerna i samband med gastrisk ballongterapi. En kost med högt proteininnehåll rekommenderas dock starkt för att undvika förlust av muskelmassa och för att ge dig extra mättnadskänsla under viktnedgången

Så länge du undviker att äta vissa typer av livsmedel som inte är gastrisk ballongvänliga, bör du kunna gå ner i vikt genom att portionera din mat med hjälp av vår dedikerade kostrådgivare. Vi rekommenderar minst ett år med kostrådgivning för att hjälpa dig att stärka dina nya hälsosamma levnadsvanor. Det är därför vår kostrådgivare kommer att fortsätta att stödja dig i ytterligare sex månader efter att du har tagit ut ballongen, för att säkerställa att du inte får tillbaka dina gamla kost- och beteendevanor och går upp all vikt igen.

Kostrådgivningen startar redan före insättningen av ballongen. Vår kostrådgivare hjälper dig längs vägen när det gäller förändringar i mat-, dryckes- och träningsvanor. Kunskapen som du får är av största vikt för att nå framgångsrika resultat. Efter insättningen av ballongen har du tillgång till kostrådgivaren i upp till två gånger i månaden. Du kan boka en telefontid eller skicka ett e-postmeddelande om dina frågor kring kost, träning och välmående.

Metaboliska studier som använder moderna tillvägagångssätt har visat att alla vuxna kommer att gå ner i vikt när de matas <1000 kcal / dag. Således kommer även personer som är oroliga för att de är "metaboliskt resistenta" mot viktminskning att gå ner i vikt om de följer en diet på 800 till 1200 kcal / dag.
Många av er föredrar dock att inte räkna kalorier som ett sätt att gå ner i vikt, särskilt som en långsiktig strategi. Vår kostrådgivare kan fortfarande hjälpa dig att välja den bästa kosten som skulle bidra till att uppnå önskad viktminskning och leda till en hälsosam livsstil.

Mejladress till vår kost- och träningsrådgivare: kost@gastroklinik.se

 

Vår kost och träningsrådgivare

Se vår kost och träningsrådgivare Maries presentation.

Du kan även läsa mer om Marie här