Skip to the content

Framgångshistorier

Vilket är det bästa valet för en långsiktig viktminskning, en gastrisk sleeve eller en gastrisk ballong? Många människor med fetmaproblem ställer den frågan på Facebook. Svaret är att båda dessa ingrepp kan hjälpa patienter att gå ner 20-50 kg eller mer. Studier visar att en magsäcksoperation kan leda till en 60% viktminskning jämfört med en gastrisk ballong som kan leda till 30% viktminskning.

Vår erfarenhet säger och vi har sett att många patienter förlorar upp till 53 kg med 12 månader ballongen. Båda ingreppen kan leda till en långsiktig viktminskning om patienterna fortsätter att följa de medicinska rekommendationerna i form av mängd och typ av mat och dryck samt motion. En studie av gastrisk sleeve patienter visar att viktminskningen är begränsad och patienterna kan återfå sin ursprungliga vikt efter 3-5 år, vilket kan kräva mer kirurgi.

OBS! Viktnedgången varierar från person till person!

Vad har viktminskning för effekt på diabetes?

En ny amerikansk studie visar att överflödigt fett ökar riksen för diabetes typ 2 och för hjärtsjukdomar. För varje ökning av BMI skalan så ökar risken dör diabetes typ 2 med 67%, medans risken för hjärtsjukdom ökar med 20%. Marleen hade diabetes och hon var överviktig. Hon la in en gastrisk ballong. Titta på hennes historia här.

Lär dig av Sandra, maximera viktminskningen med hjälp av en gastrisk ballong

Sandras historia med en gastrisk ballong är en succé och väldigt intressant. Hon tog bort sin ballong på kliniken i Limhamn. Hon har några råd till andra patienter som vill hoppa på resan av att gå ner i vikt med en gastrisk ballong.

37 kg viktminskning på 6 månader

Lise tappade 37 kilo på 6 månader med sin Spatz ballong

Linda gick ner 25 kg på sina 6 månader med Spatz gastrisk ballong

Fruns gastriska ballong leder till en gladare familj! Hur kan viktminskning med hjälp av en gastrisk ballong förändra en hel livsstil för en familj?

25 kg viktminskning på 6 månader

Birgit har gått ner 25 kg sedan hon satte in en Spatz gastrisk ballong i december 2017. I morse kom Birgit till kliniken i Köpenhamn för att minska ballongens. Detta görs eftersom hon nått sitt viktminskningsmål. Hon fortsätter att ha ballongen under resten av tiden som är kvar för att kunna behålla sitt nya beteende. Hon känner sig väldigt glad, hon har slutat att röka. Birgit vill dela sin erfarenhet med er.

34 kg viktminskning på 12 månader

"Jag tycker om mig själv igen", är ett återkommande svar som vi hör av många av våra patienter efter att de har uppnått sitt viktminskningsmål. Susanne är en av de patienter som förlorade 34 kg på ett år med en Spatz gastrisk ballong. Hon säger att det var det bästa hon någonsin gjort för sig själv. Alla aspekter av hennes liv har förbättrats efter viktminskningen och hon är väldigt glad och vill dela sin historia med resten av världen på både danska och engelska. Detta för att hjälpa människor som kämpar med övervikt och fetma. Att dessa människor ska kunna hitta en ny livsstil.

Susanne delar sin historia i en videointervju där hon hoppas att hon kan ge tips till personer som funderar på en gastrisk ballong. Hon förklarar att hon nu är en lyckligare person, hon ler mer och har en bättre självkänsla. Susanne är fast besluten att hålla vikten av och är införstådd med att detta kommer att kräva att hon behåller sitt nya beteende mot mat. Susanne gick ner i vikten precis i rätt tid och var en riktig livräddare, bokstavligen.

Khadija – Gick ner 10 kg första månaden

Hur mycket kan man gå ner i vikt den första månaden med gastrisk ballong? I Khadias fall gick hon ner 10 kg under den första månaden och fortsatte därefter att gå ner i vikt, för att efter två månader ha gått ner 15 kg. Khadija har kämpat med övervikt sedan efter sin andra graviditet. Hon började på 90 kg och vill nå målet på 65 kg. Hon har en Lexbal gastrisk ballong som man bara kan ha i 6 månader. Khadija har kombinerat sin ballong med kost och motion och hon säger att hon kommer att fortsätta med sin nya aktiva livsstil även när ballongen tagits bort.

32 kg viktminskning

Hur mycket behöver man anstränga sig för att gå ner i vikt med en gastrisk ballong? Ole är en 51-årig man, som länge kämpat med övervikt. Han har gjort flera framgångsrika försök för att gå ner lite vikt men har gått upp allt igen. Han berättar i en videointervju att för mer än ett år sedan bestämde han sig för att göra en drastisk förändringar i sitt liv. Han visste att han var tvungen att börja med sin vikt. Han berättade om hur svårt det var njuta av sina vandringstur med sina vänner och till och med knyta skosnörena blev svårt.

Ole la ner sin ballong i juni 2017, men han var tvungen att komma tillbaka strax efter för att justera den. Detta på grund av att han hade mycket illamående och kräkningar i början. Han kom sedan tillbaka några månader senare för att fylla på ballongen igen, och även en tredje justering har gjorts för att öka hans mättnadskänsla och maximera viktminskningen. Ole simmar regelbundet och detta har påskyndat viktminskningen avsevärt. Han är väldigt glad att han har lyckats gå ner 32 kg på ett år. Ole tog bort ballongen i Juni 2018.

41 kg viktminskning på 12 månader

Hur mycket i vikt kan man gå ner med en gastrisk ballong? För Lissette är svaret 41 kg på ett år, detta med hjälp av en Spatz gastrisk ballong. Det kan tyckas att det var enkelt för Lissette att gå ner dessa kilon med en gastrisk ballong som är fylld 500 ml, och utan att behöva justeras någon gång. Men ingen viktminskning kommer utan hårt arbete och disciplin som innebär att förändra matvanor och livsstil. Lissette började på 112 kg och nu väger hon 71 kg. Hon tog bort ballongen i början av juli 2018 på kliniken i Köpenhamn.

Lissettes före och efter bilder har fått stor uppmärksamhet på Nordic Gastric Balloon Facebook-sidan. "Wow, wow, vilken omvandling". [Wuuup wuuup, hende kender jeg Sikke en forvandling] skrev en medlem under bilden. En annan medlem var så chockad över resultatet att hon ifrågasatte om bilderna var på samma person. Lissette är en 37-årig kvinna som kommer ifrån Köpenhamn, Danmark.

Jag känner mig som en ny person. Jag har inte längre ont i mina leder. Innan gjorde mina knän ont efter en lång dag när jag gått mycket – det gör de inte längre. Men jag håller också huvudet högre än tidigare. Jag känner mig gladare och jag har så mycket mer energi.

förklarar Lissette
Gastric ballong – En säkrare metod

32 kg Viktminskning på 11 månader

Kim valde en Spatz gastrisk ballong istället för en operation för att gå ner i vikt. Han lyckades gå ner 32 kg på 11 månader. Han berättar sin historia i en videointervju och förklarar varför han bestämde sig för att gå ner i vikt. Kim säger att hans liv var svårt, han kunde inte kunde inte köra mindre transportbilar i Danmark.

Hans pappa bad honom om att ta tag i sin övervikt. Han bestämde sig för att lägga in en Spatz gastrisk ballong som på sikt kunde hjälpa honom att göra en livsförändring. Kim är nu redo att följa med sina vänner och cykla i Italien.

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?