Skip to the content

Frågor och svar om magballongen

Här hittar du frågor och svar som kan vara till nytta om du funderar på att sätta in en ballong. Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss så hjälper vi dig.

Efter insättningen av magballongen fylls den med vätska. Med ballongen i magen får man en viss mättnadskänsla och känner sig mindre hungrig samt kan äta betydligt mindre mängder än det man brukar kunna äta. Med ballongen uppnår man dessutom snabbare mättnadskänslan med mindre mängd mat.

Ballongen förs ner i magsäcken genom munnen, utan kirurgiskt ingrepp. Läkaren för ner endoskopet i magen och om magen ser bra ut förs ballongen därefter genom munnen ned i magen och fylls därefter med vätska. Insättningen av ballong utförs av specialistläkare tillsammans med högt utbildat team som assisterar.

Insättning av ballongen tar ca. 10-15 minuter och sedan övervakas du av läkare tills du är redo för att gå hem. Allt tar ca. 30-40 minuter.

Magballongen är framtagen för att hjälpa till att gå ner i vikt. Den är idealistisk till dig som behöver gå ner 10-50 kg. Patienter måste ha en BMI på minst 28 för att kunna få en magballong behandling.

För att kunna få Gastrisk Ballong måste du:

  • Vara minst 18 år
  • BMI på minst 28
  • Vara beredd att följa ett seriöst medicinskt bevakat program

Följande tillstånd kan göra att du inte passar för ballongbehandling:

  • Tidigare magsäcksoperation eller stort övre magmunsbråck
  • Allvarlig njur-, lever- eller lungsjukdom
  • Långvarig kortisonbehandling
  • Graviditet
  • Diagnostiserad ätstörning

Där finns olika typer av ballonger. Tillsammans med din läkare väljs den typ ut som är lämplig för dina behov och förväntningar.

Beroende på vilken ballong du väljer kan ballongen ligga i magen mellan 6-12 månader.

Ballongen fylls med vatten som färgas blått, ämnet kallas Metylenen. Om ballongen skulle läcka kommer din urin färgas grönt eller blått. Du ska omgående kontakta kliniken för undersökning av ballongen och eventuellt ta den ut.

Magballongen tas ut på samma sätt som den läggs ins, dvs. genom munnen. Med endoskopiskkamera går läkaren in och punkterar ballongen och suger ut innehållet. När ballongens töms dras den ut genom munnen utan svårighet.

Det är väldigt viktigt att förstå att ballongen ska ses som ett hjälpmedel, och för att maximera viktnedgången ska du följa ett kost- och träningsprogram. Hur mycket du går ner i vikt är beroende av ditt engagemang till kost- och träningsprogrammen. Tanken är att när du har förlorat dina ohälsosamma kilon och ballongen tas ut, har du hunnit ändra ohälsosamma beteenden till nya och hälsosammare beteenden och livsstil.

Dagarna efter insättningen av ballongen kan vara tuffa då man kan bli illamående, ha sura uppstöttning och buksmärta. Läkaren ordinerar läkemedel som du ska ta före, under och efter behandlingen för att minska dessa biverkningar. Dessa biverkningar ska i regel avta inom 2-7 dagar.

De första par dagarna kan du känna obehag i magen därefter kommer du känna en viss mättnadskänsla. Syftet är att du sedan ska ha ballongen i magen utan att känna av den. Om du känner av ballongen är det oftast kopplat till att man slarvat med maten. Då bör man gå över till flyttande kost i några dagar för att symptomen ska försvinna. Om du är osäker kontaktar du kliniken.

Du bör räkna med tre dagars vila efter insättningen. Efter cirka en vecka bör man kunna återgå till jobbet.

När magen och kroppen vant sig vid ballongen kan du återuppta normal aktivitet. Det bör dock noteras att du bör lyssna på din kropp och förvänta dig att din energinivån inte är hög och kommer känna dig trött första perioden. Det är naturlig respons på den plötsligt minskade kaloriintaget. När kroppen vant sig kommer de positiva effekterna av förlorade kilon. Här är den individuella variationen stor.

Uppföljningsprogrammet är avgörande för ballongbehandlingens framgång. Vår kompetenta personal kommer regelbundet kontakta dig under hela behandlingstiden, samt du har möjlighet att kontakta oss.

Om du inte har några sjukdomar som kräver uppföljning behöver du egentligen inte kontakta din husläkare. Om du redan har kontakt med din husläkare är det bra att din läkare informeras om din behandling då hen kanske vill följa upp dig oftare då viktminskning har positivt effekt på hälsan och då eventuellt justera dina läkemedel.

Första veckan efter insättning bör du inte planlägga några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig kan du fortsätta med dina normala aktiviteter. Det rekommenderas starkt att regelbundet träna för att uppnå bästa resultat.

Alkohol i måttliga mängder går bra, tänk på att alkohol innehåller mycket kalorier och det har visat sig i små mängder är skadligt för kroppen.

Där finns inga restriktioner utöver vit pasta, vitt ris, vitt bröd samt kött från fyrbenta djur. Dessa produkter kan klistra sig fast på ballongen och orsaka smärta och obehag magen, men även ur ett hälsoperspektiv bör man äta mindre av dessa produkter. Sötsaker, chips och liknande, samt läsk och andra söta drycker bör man av naturliga skäl utesluta bla pga högt kaloriinnehåll. Härtill om du äter fet mat eller sötsaker kan du känna dig obekväm.

Överdriven matintag medan ballongen sitter i magen kan leda till kräkningar och kan vara farligt.

VARNING! Ring Gastroklinik akut telefonlinje för att prata med vårt medicinska team om din hälsa eller ditt välmående under denna tid eller om du lägger märke till:
• Att det inte går bättre och bättre att tolerera Magballong (IGB) efter placeringen.
• Illamående som är värre än det var alldeles efter att IGB sattes in eller att du är oförmögen att ätaöverhuvudtaget.
• Att du hostar, spottar eller kräks blod.
• Blodig eller svart avföring, ihållande diarré eller förstoppning.
• Magont som försämras eller att magen blir uppsvullen. (Obs! Det är normalt att bli lite
svullen efter att IGB har satts in.)
• Rapningar eller halsbränna som är ny eller förvärras jämfört med hur den var alldeles efter att IGB sattes in.
• Att du inte längre känner dig mätt, som du gjorde när IGB precis hade satts in.
• Att du går upp i vikt i stället för att gå ner, eller att du äter mer än vanligt.
• Allvarligt, ihållande magont/ryggont i kombination med illamående eller kräkningar. Det kan vara tecken på att magsäcken inte töms som den ska eller att din bukspottkörtel är irriterad.
• Intensiv buksmärta, du tycker att magen känns svullen (med eller utan obehag), har svårt att andas, upplever ihållande och obehandlingsbart illamående och/eller kräkningar. Det kan vara tecken på att du har fått problem med IGB.
• Bröstsmärtor, svårigheter att svälja eller att det gör ont att andas, vilket kan vara tecken på en rispa eller ett hål i matstrupen.
• Allvarlig, ihållande buksmärta som kan göra det svårt för dig att ta ett djupt andetag eller röra på dig. Detta kan vara tecken på att magsäcken har perforerats.

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?