Skip to the content

Din nya livsstil

När din kropp blivit van vid ballongen, kan du återuppta en övervägande normal kost dock med vissa begränsningar. Det är viktigt att följa dietprogrammets anvisningar till punkt och pricka, med eventuella rekommendationer om vitamin- eller mineraltillskott. För att reducera risken för kräkningar rekommenderas du att dricka lite vatten efter varje måltid. Det kommer ”tvätta” rent ballongen. Om du trots allt kräks, är det viktigt att ge din mage tid att vila. Överväg även att gå tillbaka till flytande kost i ett par dagar.

 

RESTRIKTIONER PÅ MATVAROR?
Det är inga restriktioner på matvaror bortsett från vad som anges ovan under de första två veckorna efter insättningen av ballongen. Du bör även vara medveten om att ifall du exempelvis äter fet mat eller godis kan du känna dig obekväm. Överdrivet ätande medan ballongen är på plats kan vara farligt. Tänk därför på vad du äter och följ dietprogrammet.

TID FÖR ÅTERHÄMTNING?
Du bör planlägga minst tre dagars inaktivitet för att återhämta dig efter ingreppet. Efter detta kommer du att vara i form till att återgå till normal aktivitet, men det är också beroende av hur fort din kropp vänjer sig till ballongen.

VIKTNEDGÅNG?
Det är viktigt för dig att förstå att magballongen är ett verktyg till att stötta viktminskning och ska användas tillsammans med diet, motion och ett uppföljningsprogram. Mängden vikt du går ner och bibehåller är beroende av hur noga du följer din diet och dina långsiktiga livstilsändringar.

ALKHOL?
Du bör undvika alkohol i möjligaste mån. Alkohol i måttliga mängder går bra att dricka. Tänk dock på att alkohol ökar risken för magsår samt innehåller mycket kalorier, vilket kan påverka din viktnedgång negativt.

BEGRÄNSAR MAGBALLONGEN MINA AKTIVITETER?
Under den första veckan efter ingreppet bör du inte planera några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen kan du fortsätta dina normala aktiviteter. Vi rekommenderar att du börjar träna allsidigt och regelbundet för att uppnå en bättre viktminskning.

KOMMER JAG KÄNNA BALLONGEN I MAGEN?
Du kommer att känna obehag i magen under de första dagarna efter behandlingen. Därefter kommer ballongen ge dig mättnadskänsla.

HUR TAS MAGBALLONGEN BORT?
Magballongen tas bort på samma sätt som den blir placerad; via matstrupen och munnen. Med hjälp av en endoskopisk kamera för läkaren in en kateter genom munnen och in i magen. Ballongen blir därefter punkterad och töms. När ballongen tömts kan den gripas och tas bort.

Efter insättning av ballongen

Dag 1 - klara vätskor

De första 24 timmarna efter insättandet av ballongen bör du endast dricka klara vätskor som exempelvis:

  • Vatten
  • Buljong
  • Kalorifri vitamindryck

Viktiga saker att komma ihåg!

  • Undvik drycker med kolsyra första tiden. Kolsyra kan bidra till uppblåsthet och luft i magen.
  • Drick minst två liter vätska per dag. Det håller dig välhydrerad och förhindrar förstoppning.
  • Börja med att ta små klunkar. Vänta 1-2 min mellan klunkarna och försök att öka mängden av vätska tills du minst kan dricka minst 10 ml vätska åt gången.
  • Sitt alltid upprätt när du dricker och efter du druckit. Detta gör det lättare för kroppen att få vattnet genom systemet.
  • Använd en lutande stol istället för att ligga ner när du ska vila dig.
  • Drick max en kopp kaffe eller koffeindryck per dag. Koffein bidrar till att du blir uttorkad vilket kan medföra kramper och diarré.

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?