Skip to the content

Din nya livsstil

När din kropp blivit van vid ballongen, kan du återuppta en övervägande normal kost dock med vissa begränsningar. Det är viktigt att följa dietprogrammets anvisningar till punkt och pricka, med eventuella rekommendationer om vitamin- eller mineraltillskott. För att reducera risken för kräkningar rekommenderas du att dricka lite vatten efter varje måltid. Det kommer ”tvätta” rent ballongen. Om du trots allt kräks, är det viktigt att ge din mage tid att vila. Överväg även att gå tillbaka till flytande kost i ett par dagar.

RESTRIKTIONER PÅ MATVAROR?
Det är inga restriktioner på matvaror bortsett från vad som anges ovan under de första två veckorna efter insättningen av ballongen. Du bör även vara medveten om att ifall du exempelvis äter fet mat eller godis kan du känna dig obekväm. Överdrivet ätande medan ballongen är på plats kan vara farligt. Tänk därför på vad du äter och följ dietprogrammet.

TID FÖR ÅTERHÄMTNING?
Du bör planlägga minst tre dagars inaktivitet för att återhämta dig efter ingreppet. Efter detta kommer du att vara i form till att återgå till normal aktivitet, men det är också beroende av hur fort din kropp vänjer sig till ballongen.

VIKTNEDGÅNG?
Det är viktigt för dig att förstå att magballongen är ett verktyg till att stötta viktminskning och ska användas tillsammans med diet, motion och ett uppföljningsprogram. Mängden vikt du går ner och bibehåller är beroende av hur noga du följer din diet och dina långsiktiga livstilsändringar.

ALKHOL?
Du bör undvika alkohol i möjligaste mån. Alkohol i måttliga mängder går bra att dricka. Tänk dock på att alkohol ökar risken för magsår.

BEGRÄNSAR MAGBALLONGEN MINA AKTIVITETER?
Under den första veckan efter ingreppet bör du inte planera några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen kan du fortsätta dina normala aktiviteter. Det rekommenderas starkt att starta ett regelmässigt träningsprogram för att uppnå en bättre viktminskning.

KOMMER JAG KÄNNA BALLONGEN I MAGEN?
Du kommer att känna obehag i magen under de första dagarna efter behandlingen. Därefter kommer ballongen ge dig en mättnadskänsla.

HUR TAS MAGBALLONGEN BORT?
Magballongen tas bort på samma sätt som den blir placerad; via matstrupen och munnen. Med hjälp av en endoskopisk kamera för läkaren in en en kateter genom munnen och in i magen. Ballongen blir därefter punkterad och töms. När ballongen töms kan den gripas och tas bort.

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?